Med dagens siste oppdatering av vår plugin WL Katalogsøk kan vi trygt si å ha nådd en milepæl. Endelig kan bibliotek som bruker katalogsystemet Mikromarc også ta i bruk pluginen. Dette betyr at alle aktuelle biblioteksystemer i Norge er dekket; Bibliofil, Koha, Mikromarc og Tidemann.

Fanekortenes uendelige muligheter

Den kanskje største nyheten i WL Katalogsøk er likevel ikke at alle biblioteksystemer nå er dekket. Neida, det som virkelig er kult er at fanekortene nå er blitt valgfrie! Fanekortene ble introdusert i en tidligere versjon av WL Katalogsøk, og sørger for at et søk i katalogen suppleres med treff fra andre databaser. Så langt er databasene dette gjelder Bokhylla.no, Open Library, Bokselskap og Filmbib. Resultatene fra disse databasene sorteres under hvert sitt fanekort ved siden av fanekortet for det gjeldende biblioteks katalog. Tidligere måtte man ha med alle fanekortene enten man ville eller ikke, mens nå kan du altså velge helt selv! Dette betyr at du kan velge hvordan du vil bruke denne pluginen helt selv:

Alle fanekort (her representert ved Bodø som har biblioteksystemet Bibliofil), slik:

wlkat-allefanekort

 

Søk i bare lokal katalog (her representert ved Aremark bibliotek som har biblioteksystemet Mikromarc), slik:

wlkat-kunmikromarc

 

Søk med lokal katalog og Bokhylla (her representert ved Nore og Uvdal bibliotek som har biblioteksystemet Tidemann), slik:

wlkatogbokhylla

Bare Bokhylla, slik:

wlkat-bokhylla

Bare Filmbib.no, slik:

wlfilmbib

Du komponerer altså helt fritt hvordan ditt biblioteksøk skal se ut. Etterhvert ser vi for oss å legge flere aktuelle databaser inn i WL Katalogsøk slik at du får enda flere kombinasjonsmuligheter. Se for eksempel nyhetssaken vi laget etter vårt lovende møte med helsebiblioteket.no i august. Kunsten vil nok etterhvert være å begrense seg heller enn å få tilgang på flere databaser. Men dette er en oppgave bibliotekansatte helt sikkert vil få bra til. Vi i Webløft har lenge sett at bibliotekkatalogene våre alene ikke lenger er innholdsrike nok alene, så det er på høy tid at vi supplerer med innhold utenfra.

Det mangelfulle ved at WL Katalogsøk bruker SRU

Webløft er mer enn noen smertelig klar over at SRU ikke akkurat er fremtidens teknologi. SRU, eller Search-Retrieve by URL som det er en forkortelse for, er en begrenset metode for uthenting av data fra biblioteksystemene. Det vi aller helst ønsker oss er API’er som vi kan leke oss med. Så langt er det derimot bare Bibliofil og Koha som har dette tilgjengelig såvidt oss bekjent. Bibliofil mot en kostnad, og Koha ikke helt ferdigutviklet ennå. Men når vi ser hva Deichman har fått til med Kohas API’er i bunnen og en egenbygget nettside på toppen er vi optimistiske for fremtiden. Det vi alle med Webløft og WordPress selvsagt vil være tjent med er biblioteksystemer med åpne API’er som vi kan koble oss til med WordPress. Da ville vi kunne bygge både raskere, mer detaljerte og jevnt over bedre tjenester enn det vi i dag får til med SRU. Så det er helt klart dette vi ønsker å jobbe for at blir den fremtidige løsningen for oss alle.

Pris på SRU fra systemleverandørene

Å laste ned og ta i bruk vår plugin WL Katalogsøk er selvsagt helt gratis. Da går du inn i WordPress-brønnen med plugins og laster den ned her. Dessverre kan mange av dere likevel ikke ta den i bruk “ut av boksen”. Foruten i Koha må man nemlig betale for tilgang til katalogdata via SRU. Hvis ditt bibliotek ikke allerede er representert i listen over bibliotek som du finner i pluginen, (Bibliofil-bibliotek som allerede har betalt for SRU vil kunne få en slik positiv overraskelse), må du kontakte din systemleverandør for å få satt opp SRU. Dernest må du gi oss i Webløft beskjed slik at vi kan få lagt biblioteket ditt inn i neste oppdatering av WL Katalogsøk.  
Prisene for SRU hos de forskjellige biblioteksystemene er som følger:

Bibliofil (Biblioteksystemer AS)

Engangssum på kr. 10.000 eks. moms
De fleste Bibliofil-bibliotek har allerede SRU, unntaket er en del bibliotek i Buskerud og Rogaland.  Alle Bibliofil-kundene har tilgang til databasen Krydder, men dette gjelder kun internt i Bibliofil.  Hvis du ønsker å bruke krydderet i eksterne integrasjoner så som Webløft, så er det en betalt tjeneste som du må kjøpe.
NB! Om du skal bruke WL Katalogsøk sammen med Bibliofil, be Biblioteksystemer AS om å indeksere katalogen din riktig, ellers vil ikke søket fungere særlig godt. Dette koster ikke noe å få gjort. Oversikt over hvilke BIbliofil-bioblitopek som allerede har SRU finner du her. http://www.bibliofil.no/produkter/bibliofil/z3950.php
 

Koha (v/Libriotech)

Ingen kostnad for SRU

Mikromarc (Bibliotekenes IT-senter)

SRU Server lisens koster kr. 2.800 + mv
Årlig bruksrett og vedlikehold er kr. 800 + mva.
Sentraldrift av serveren er kr. 1.000 + mva pr år.
Det medgår 1 time a kr. 1.140 + mva for oppsett.
(Prisene gjelder folkebibliotek, skolebibliotek betaler lavere avgift)

Tidemann (Bibliotekservice AS)

For bibliotek med Tidemann koster det kr. 2.500 i etablering, deretter kr. 1700,- per år i årlig vedlikehold

Veien videre for Webløfts katalogsøk

Vi håper at WL Katalogsøk nå er blitt attraktivt nok for flere bibliotek å ta i bruk. Med sin responsive design som passer alle plattformer, raskere responstid enn tidligere og selvfølgelig de spennende fanekortene vi har introdusert for dere. Den nye muligheten for kunne å splitte opp søkets fanekort i forskjellige søk gjør at du kan tilby de besøkende en mye mer innholdsrik nettside enn tidligere. Nå kan endelig folk få lov å bli værende på ditt biblioteks nettside, uten med en gang å bli sendt vekk til andre eksterne nettsider før det er nødvendig. Har du forslag til hvordan vi kan forbedre WL Katalogsøk eller du finner feil i pluginen blir vi veldig glad for å høre fra deg!

 

Prøv Webløft-søket her!

Last ned WL Katalogsøk Plugin her!

Tidligere artikler om WL Katalogsøk

Frie e-bøker rett i katalogsøket! (07. juni 2016)

Om ny versjon av WL Katalogsøk ver. 2.4.1 ( 10.juni 2015)

Mikromarc åpner opp for WL Katalogsøk (02. juni 2015)

WL Katalogsøk er nå responsivt (22.mai 2015)

WL Katalogsøk er lansert (29. april 2015)

Translate »