WLKatalogsok31Nå har Webløft sluppet nok en oppgradert versjon av vår søke-plugin, WL Katalogsøk. I versjon 3.1 er det gjort forbedringer over hele linja, både hva gjelder bredere tilgang på innhold, flere valgmuligheter for deg som setter opp søket, samt visuelle forbedringer som gjør den digitale bibliotekopplevelsen enda bedre for lånerne.

Webløft vil alltid utvikle bedre tjenester til innbyggerne

Webløft har det siste året markert seg som et spennende prosjekt innen biblioteksektoren som mange bibliotek har lyst til å være en del av. I takt med den økende interessen og bruken av Webløft (16 bibliotek for ett år siden, pr. i dag er vi 67 – se oppdatert oversikt her) øker også viktigheten. Med kvantitet følger et krav om kvalitet, og hver dag bestreber vi oss på å legge til rette for utvikling av nye, gode digitale løsninger for både bibliotek og lånere. For samtidig som noe av det beste vi vet er å kunne gratulere nye bibliotek med Webløft-nettsider må vi også holde konsentrasjonen oppe på prosjektets hovedoppgave, nemlig utviklingen. Og katalogsøket vårt, WL Katalogsøk, er noe av det viktigste vi gjør i Webløft. Du synes kanskje ikke det er så uventet? Vel, det skjønner vi i så fall godt. Søk i katalogen har sammen med “Mine sider” de siste årene vært de aller mest brukte bibliotektjenestene på nett.  Vi synes likevel det er viktig at ingen av oss sover på laurbærene og nøyer oss med søket i den lokale katalogen vår. Dette er rett og slett ikke lenger tilstrekkelig. Både bibliotekene og lånerne fortjener mye mer innhold. Og det er der WL Katalogsøk kommer inn i bildet.

Nytt fanekort med frie e-bøker fra Bokselskap og Open Library

For de som har fulgt nogenlunde med på WL Katalogsøk vet de at vi i tillegg til den lokale katalogen (uavhengig av katalogsystem) henter samtidige treff fra Nasjonalbibliotekets Bokhylla.no og Filmbib.no – distribusjonsportalen for Innkjøpsordningen for kort- og dokumentarfilm. Nå er turen kommet til frie e-bøker. Vi er omgitt av en mengde spennende frie titler som lenge har ropt etter å få være del av det digitale bibliotektilbudet. Tenk selv – gratis høykvalitetslitteratur liggende klart til nedlasting i riktige formater – sannelig er det på tide at vi kobler dette materialet til våre egne kataloger!

Bokselskap.no

http://media.dunkedcdn.com/assets/prod/21798/300x300-2_p194fvsot81lenovqv186t11oe3.pngKildene vi henter e-bøker fra begrenser seg foreløpig til to stykker. Først er det Bokselskap.no. Dette er en e-bokportal utviklet av Det norske språk- og litteraturselskap (NSL) med Nasjonalbiblioteket, Universitetsbiblioteket i Oslo og Bergen offentlige bibliotek m.fl. som samarbeidspartnere. Det som gjør Bokselskap spesielt bra er at innholdet deres er nedlastbare e-bøker som er falt i det fri. Altså innhold som det ikke er tids-eller visningsbegrensninger på. Da er det så klart viktig at biblioteket har med Bokselskap i tillegg til Bokhylla og eventuelle e-lånsløsninger det måtte ha.

 

 Openlibrary.org

open library logoDen andre kilden med frie e-bøker er selvsagt Open Library, som er én av de fantastiske satsingene til Internet Archive som, hvis du lurte, er “a non-profit library of millions of free books, movies, software, music, and more” som alle bibliotekansatte bør kjenne til. Det er nokså fascinerende å se alt materialet som ligger digitalisert her. -Også norske titler og innhold som du nok ikke ville ha fått vite om, var det ikke for Open Library.

 

 

treffliste-ebooks

Trefflista i Webløft-søket med det nye fanekortet for frie e-bøker

Dette er trefflista til Webløft-søket

På bildet har vi brukt et demo-bibliotek til å søke etter undset med det nye søket vårt. Som du ser av fanekortene har dette gitt oss 153 treff i vår egen katalog, BIBLIOTEKET, 4 treff blant FRIE E-BØKER, 50+ treff i BOKHYLLA.no og 1 treff i FILMBIB.NO. På eksempelbildet har vi klikket på fanekortet for FRIE E-BØKER for å vise det frem til dere. De blå trekantene nede i hjørnet forteller lånerne at dette er materiale som de fritt kan laste ned. Vi opererer også med røde trekanter når materialet er lesbart på nett. Ser du nøye etter inneholder trefflisten både materiale fra både Bokselskap.no og Openlibrary. Vi tror veldig på dette med å samle håndplukkede kilder under ett søkefelt. Med dagens fire fanekort i WL Katalogsøk kan brukerne søke én gang istedenfor fem. Og bedre skal det selvsagt bli.

Webløft-søket er langt fra ferdig – se hva som er under utvikling

Utviklingen av WL Katalogsøk er ikke på langt nær ferdig. Det er mange forbedrings- og utvidelsesmuligheter vi gleder oss til å ta fatt på. Etter henvendelser fra både nynorsk-kommuner og Pakistan (helt sant!) om oversettelser, skal vi sørge for at det ettehvert vil følge med muligheter for oversettelse i pluginen. Grunnen til at Webløft er interessant såpass langt unna som i Pakistan er selvsagt at WL Katalogsøk håndterer det frie, åpne biblioteksystemet Koha, pluss at alt vi utvikler lisensieres med åpen og fri lisens. Dette gjør mulig enda mer dugnadsarbeid og delingskultur, der enkeltaktører kan bidra med oversettelser som kan gjenbrukes gratis av alle med WL Katalogsøk installert. Helt enkelt genialt.

Videre skal vi selvsagt forfølge mange flere databaser og hente dem  inn i søket. Fanekort-designet åpner for en formidabel berikelse av katalogene våre. Etterhvert ser vi også for oss at vi åpner for at biblioteket selv kan skreddersy Webløft-søket ved å velge egne kombinasjoner av fanekort. Dette vil gjøre det enda enklere for bibliotek av ulik art (skole-, folke-, vgs- og universitets-/høgskolebibliotek) å tilpasse søket til sine egne målgrupper. Dette betyr at du også står fritt til velge kun en kilde/database å hente innhold fra. Dermed skjønner du at vår plugin WL Katalogsøk plutselig kan bli din helt egne filmbib-plugin, frie ebøker-plugin, Bokhylla-plugin og så videre. Og husk at vi alltid er åpne for gode forslag til kilder og databaser vi kan ta med inn i søket, så nøl ikke med å ta kontakt! Det er sammen vi kan lage de beste produktene!

Prøv Webløft-søket her!

Last ned WL Katalogsøk Plugin her!

Tidligere artikler om WL Katalogsøk

Om ny versjon av WL Katalogsøk ver. 2.4.1 ( 10.juni 2015)

Mikromarc åpner opp for WL Katalogsøk (02. juni 2015)

WL Katalogsøk er nå responsivt (22.mai 2015)

WL Katalogsøk er lansert (29. april 2015)

Translate »