Så er endelig dagen kommet til at vi tester ut artikkeldelings-pluginen vår på SIDER istedenfor INNLEGG! Dette er et særdeles spennende område å utforske, ettersom det kan åpne for noen helt vanvittig flotte samarbeidstiltak både mellom forskjellige bibliotek, men også mellom bibliotek og andre ikke-kommersielle institusjoner som forvalter og publiserer innhold som kan være relevant for bibliotekene å distribuere til sine brukere.

Okei, det kan kanskje virke litt kryptisk for noen av dere, men det er det egentlig ikke. La meg forklare. Artikkeldelingspluginen vår, behørig omtalt i en tidligere artikkel her hos oss, gjør det mulig å dele artikler mellom bibliotek som har WordPress. I WordPress er den teknologiske strukturen på en artikkel/et innlegg lik som for en side. Dette betyr at vi også kan dele sider oss i mellom. Dette betyr at ÉN AKTØR kan stå for produksjon og innhold, mens andre kan velge å presentere den samme siden inne på sin egen nettside. Når innholdet blir oppdatert eller endret på den opprinnelige siden sørger vår plugin WL article Adopter for at de samme endringene også skjer hos alle som har publisert siden på sin egen nettside.

La oss begynne med nettguiden fra Bærum

Som et første case har vi forhørt oss med Bærum bibliotek om de kan tenke seg å dele sin gode nettguide med fellesskapet. Nettguiden til Bærum inneholder mengder av god informasjon, tips og triks som lærer leseren mer om hvordan internett opererer og kan opereres. Og jada, så klart Bærum vil dele! Og her ser du resultatet av den samme nettguiden på en testside. 

 

Nettguiden på Bærums nettside

 

 

Nettguiden importert på vår side

 

Så er spørsmålet: Når Bærum allerede lager noe som er så bra, hvorfor skal andre bibliotek bruke verdifull tid på å gjøre det samme? Bruk heller tiden deres på å fylle et annet behov som igjen kan deles med fellesskapet! Så er jo spørsmålet hvilke behov og områder dette kan dreie seg om. Ta deg tid til å tenke litt på det. I Webløft har vi tenkt mye på det, og det kjennes som et nesten uuttømmelig område. Så mye bra innholdssamarbeid vi kan få til her! Og hvilken mulighet til å fylle opp sidene våre med kvalitetssikret innhold!

Eksempler på sider med stort potensial for deling

  • UH-sektoren/UH-bibliotek kan levere en side om innhold relatert til studier, studieveiledning, studieteknikk
  • Helsebiblioteket.no med en side redaksjonelt utvalgt innhold fra helsebiblioteket.no
  • Side fra Nasjonalbiblioteket der de presenterer det siste fra sine samlinger, nyheter, arrangement, kampanjer mm.
  • Side for spill i bibliotek, levert av de beste ansatte på dette området i biblioteksektoren

Forslagene ovenfor utgjør bare et lite knippe av ideer til sider som kan produseres og deles og være med på å berike norske bibliotekers digitale innhold, samt på den måten sørge for større tilstrømming av brukere til de forskjellige opphavsinstitusjoner nettsider og digitale tilbud. Nå er jeg spent på hva slags behov brukerne av denne pluginen selv kjenner på. Hvilke sider kunne DU tenke deg at fantes og som du ville delt? Og har du selv en side eller en ide til en side som du vil dele med fellesskapet? Kjør på! Å publisere artikler og sider som andre har delt er helt valgfritt, så det er bare supert om du vil være med på å øke tilfanget som ligger tilgjengelig i artikkel/side-databasen man får tilgang til i pluginen. Det er helt klart også masse potensiale i sider av mer lokal art. La oss si at din region eller det fylke arrangerer en festival sammen, har store fellessatsninger sammen e.l. Vel, nå trenger dere ikke KUN å basere dere på at folk besøker prosjektsiden evt. forholde dere til late samarbeidspartnere som riktignok har etablert en informasjonsside om dette, men som ikke evner å holde den oppdatert! Yes! Jeg tror mange av dere kommer til å få gode ideer til deling når dere bare får tenkt dere om. Og GJETT EN GANG om vi vil høre fra dere om gode ideer til sider som burde deles! Ta gjerne kontakt med oss på webloft (a) bfk.no om du vil drøfte en ide, eller bare rett og slett kjør på med ideen din og test ut deling av sider med WL Article Adopter pluginen på egen hånd.

Utvikling pågår!

Allerede nå er WL Article Adopter plugin veldig god og velfungerende. Samtidig pågår det en videreutvikling, for vi har identifisert en rekke områder der det er viktig at vi ruster pluginen for den økte bruken som vi forventer at vil komme nå som stadig flere blir kjent med verdien av dette. Det vi særlig arbeider med er sorteringen av innkommet materiale i backend, og at denne presentasjonen blir gjort mer ryddig enn i versjonen vi har i dag. I tillegg vil vi legge på flere filtre med dobbelsjekking av hvorvidt man er sikker på at deling av materiale som er underlagt opphavsrett e.l. ikke forekommer. Takket være samarbeidet vi har gående med Hordaland fylkesbibliotek om brukertesting av denne pluginen har vi fått med oss mye bra materiale til utviklerne våre. Samarbeidet med Hordaland ble presentert på Webløft-konferansen 2016 og foredraget ligger her.

Slik kommer du i gang

Pluginen vår er selvsagt gratis i bruk og ligger fritt og åpent til nedlasting på WordPress.org. Vi har laget en instruksjonsvideo som forklarer deg nøyaktig hvordan du installerer pluginen på nettsiden din. Den eneste forskjellen på å importere en side og en artikkel er at en side legger seg under Kontrollpanel>Sider>Alle sider, mens artikler legger seg under Kontrollpanel>Innlegg>Alle innlegg. Så om du vil dele Bærums nettguide allerede nå er det altså ingen grunn til å vente!
Merk: Dersom man ikke er et Webløft-bibliotek og bruker samme temaet som oss kan det forekomme at innlegg eller sider du velger å importere/adoptere ikke vil fungere. Resultatet vil i så fall være at du får opp en masse kode istedenfor det innholdet du var ute etter. Når dette skjer er det fordi at opphavsbiblioteket har brukt sidebyggeren som følger med i temaet vårt, og denne koden er det kun temaet Divi eller Child-temaer av dette som vil kunne tolke riktig. Det kan derfor være en god regel å dobbeltsjekke hvorvidt importen din har fungert som den skal.

Translate »