Nå kan vi dele artikler med hverandre! Med Webløfts artikkel-plugin er det lekende lett å både dele og gjenbruke det beste innholdet som produseres i Bibliotek-norge. Storbybibliotekene Deichmanske bibliotek, Bergen offentlige bibliotek, Stavanger bibliotek og Trondheim folkebibliotek er allerede med som bidragsytere, så nå er det ingen grunn til at nettsidene dine ikke tilbyr publikum ferskt innhold av høy kvalitet!

Sivert is back! Slik virker artikkeldelingen

Som ifjor, har vi fått hjelp av Sivert (10) til å lage en film om hvordan det vi lager i Webløft fungerer. Og denne korte filmen illustrerer meget godt hva WL Article Adopter handler om. Anbefales!

Slik kommer du i gang. Webløft-skolen til unnsetning!

Webløft har fått utviklet en plug-in som heter WL Article Adopter. Denne kan brukes av alle som har nettsider fra Webløft/Wordpress CMS (inkluderer ikke nettsider fra wordpress.com). WL Article Adopter lastes ned fra WordPress-brønnen på http://wordpress.org. Når plugin-en er installert og aktivert må den kobles til Webløfts artikkel-server. Ta kontakt med oss på webloft@bfk.no for å få brukernavn og veiledning, så er du klar til å bli med delingsfesten i løpet av minutter! Dette betyr at du kan hente inn og publisere mengder av høykvalitetsartikler fra andre og publisere dem på biblioteket ditt sin nettside. I denne instruksjonsvideoen fra Webløft-skolen forklarer vi deg installeringen trinn for trinn:

#70 – WL Article Adopter Plugin from buskfyb on Vimeo.

Fram med kategoriene

Artikkeldelings-pluginen vår gjør det svært aktuelt for deg og ta i bruk kategorier på nettsiden din. Med mindre du vil at alle nyheter du henter inn skal publiseres på forsiden din, da. Hvis du ønsker å gruppere artiklene du henter inn er den beste metoden å gjøre dette på å bruke kategorier, eller stikkord om du foretrekker det. På den måten kan du samle alle musikk-artikler, litteratur-artikler, film-artikler, ungdomsbok-artikler osv. på hvert sitt sted på nettsiden din. Eller du kan lage en kategori for et bibliotek du synes er særlig flinke, og publisere alt som skrives av dem. For bibliotek som ønsker å jobbe tettere sammen på tvers av WordPress-nettsider vil WL Article Adopter gjøre publisering av felles saker til en lek sammenlignet med tidligere.

Felles infrastruktur, ja det er det vi snakker om

Felles infrastruktur er navnet på det syvende kapitlet i Nasjonal bibliotekstrategi (2015-2018), der også Webløft dukker opp inni en egen informasjonsboks. Og infrastruktur er et nøkkelord for den videre utviklingen av digitale tjenester og løsninger. Vi har alltid vært klare på dette fra Webløfts side, bl.a. manifestert i foredraget “This is not a Website (This is Infrastructure)” under Internet Librarian International 2015 og påfølgende artikkel i Bok og Bibliotek “Viktig med en åpen, digital infrastruktur” (Nr. 6/2015). Når vi nå lanserer denne plug-inen for artikkeldeling ser vi hvor riktig og viktig det er å tenke på denne måten. Infrastrukturen vi bygger opp med Webløft gjør at artikler som produseres allerede kan spres via mer enn 70 (!) norske folkebibliotek som samlet betjener mer enn 1 million innbyggere! Og det stopper heller ikke der. Alle bibliotek med WordPress CMS kan bruke pluginen vår. Det betyr at også storbybibliotekene som nå bidrar via musikk, film og litteratur-bloggene sine kan spre andres materiale hos seg. -Altså en sterk og vidtfavnende infrastruktur som kan hjelpe biblioteksektoren betraktelig i sitt arbeid med synliggjøring og enkel tilgang på innhold som holder høy kvalitet.

Bibliotekartikler.no

Vi kommer til å gjøre enda litt mer enn å gi dere mulighet til selv å velge ut hvilke artikler dere ønsker å publisere på egne sider, og hvilke artikler dere ønsker å dele med andre. Webløft har også satt opp nettsiden Bibliotekartikler.no. På denne siden vil vi publisere samtlige artikler som blir delt med WL Article Adopter og sortere dem i kategorier. Dette vil kunne være til glede for både bibliotek og brukere. Der kan man nemlig abonnere med rss på utvalgte kategorier eller alt av artikler som blir delt. Bibliotekartikler kan kanskje også være til inspirasjon for bibliotek som lurer på hvordan man kan bruke og vise frem artikler som er hentet inn med WL Article Adopter. I tillegg burde vi kunne anbefale publikum å abonnere på artiklene ved hjelp av en rss-leser-app eller lignende, for makan til samling av høykvalitetsartikler som dette finnes det faktisk ikke mange av! Nettadressen til en kategori-feed fra WordPress genereres fra denne malen: http://example.com/category/categoryname/feed. Så det betyr at om du vil abonnere på musikk- og litteratur-feeds fra Bibliotekartikler.no blir adressene:

http://bibliotekartikler.no/category/musikk/feed/
http://bibliotekartikler.no/category/litteratur/feed/

Bryr deg ikke om bibliotekartikler, sier du?

Hvis det du egentlig vil er å dele artikler med din egen klikk, bransje eller fagfellesskap eller hva det måtte være – er det så klart helt ok! Vi i Webløft er kjent for å utvikle smart og å dele på alt det vi gjør. – Som det sømmer seg når man investerer offentlige midler i it-utvikling. Vil du sette opp din egen server som bare du og dine kan koble seg til for å dele dere i mellom skal du laste ned server-pluginen som hører til WL Article Adopter. Server-pluginen heter Shared Article Repository og er lett å laste ned fra WordPress.org

Alle de fantastiske samarbeidsmulighetene

Ja, det finnes en mengde flinke bibliotekansatte som skriver knivskarpe, nydelige og viktige artikler. Men hvorfor stoppe der? Det er ingenting som hindrer oss fra allianser med andre, ikke-kommersielle bidragsytere som bruker WordPress CMS som sin nettside-plattform. Vi har noen gode ideer allerede, men nøl ikke med å ta kontakt med oss, så kanskje vi kan få til noen durabelige verdiøkninger sammen med andre. Verdi som i bedre bibliotek-nettsider til folket, altså. Det er det alle vil ha, så det er derfor vi jobber som vi gjør. Bli med på delingsfesten, folkens!

Translate »