Deichmanske bibliotek i Oslo har nylig lansert sitt nettsted for bokanbefalinger. Her finner du en stor samling av bokanbefalinger skrevet av bibliotekarer fra hele landet. For de som husker Ønskebok kan det nevnes at anbefalingene derfra også er tatt med inn i tjenesten.

bokanbefalingerlogo

 

 

Anbefalinger-prosjektet er av nasjonal kaliber, og jeg skal nå beskrive hvordan du kan hente bokanbefalingene inn i din egen WordPress-side ved hjelp av RSS-lenker. 

Eksempel på hvordan det kan se ut:

Bokanbefalinger-example

Slik ser Bokanbefalinger-RSS i bruk på siden vår

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WordPress.org, ikke .com

Artikkelen er skrevet for deg som bruker WordPress, men andre kan også trolig lære noe fra prinsippene for bruk av RSS og overføre dette til sine egne webløsninger. NB! Denne brukerveiledningen er laget for deg med en egen installasjon av WordPress (.org). For deg som bruker en WordPress.com – blogg fra Automattic vil ikke veiledningen fungere.

Laste ned RSS Multi-Importer

Det første du skal gjøre er å logge deg inn på WordPress-siden din og se på kontrollpanelet ditt på venstre side.
Velg Utvidelser>Legg til ny
Skriv RSS Multi Importer i søkefeltet, last ned utvidelsen og aktiver den.

Nå er tiden inne for hente inn RSS-lenker til lister med anbefalinger. Bokanbefalinger gir deg nemlig mulighet til å generere en rekke ulike lister med bokanbefalinger. Gå inn på Bokanbefalinger-siden og velg fanekortet Lag lister, eller du kan finne noen ferdiglagde lister under fanekortet Se lister. Under listene du lager ligger det en RSS-lenke. Denne RSS-lenken skal du kopiere. Trykk på den grønne knappen Kopier RSS_lenke, og deretter Ctrl+C og Enter/Ok.
NB! Husk å kopiere med Ctrl+C ettersom det ikke er nok bare å trykke Ok.
Dersom du skal ha RSS-lenker til mange lister kan det være lurt å gjøre unna kopieringen av disse lenkene nå, og samle dem i et tekstdokument e.l. Disse lenkene er nemlig “mat” for RSS Multi Importer, og skal sørge for å kontinuerlig fôre siden din med nye anbefalinger.

Bruk av RSS Multi-Importer

Fra kontrollpanelet i WordPress, velg Innstillinger>RSS Multi-Importer. Nå velger du fanekortet Categories. Bruk den grønne Add New Category til å legge til like mange kategorier som antall feeds du har hentet fra  Bokanbefalinger.  Gi dem deskriptive navn så du vet hva de inneholder; Bokanbefalinger-5-6 år, Bokanbefalinger-alle, osv.

Feedsview

Slik kobler du RSS-lenker og kategorier sammen under Feeds-fanekortet i RSS Multi-Importer

Så velger du fanekortet Feeds. Her får du anledning til å lime inn RSS-lenker (feeds) du har hentet fra Bokanbefalinger. Etter at du har limt inn en lenke, velg hvilken kategori den hører til.

For å unngå at bokanbefalinger som mangler forsidebilder skal være tomme kan du legge inn en fast illustrasjon/bilde som vises. Dette gjør du nederst under fanekortet Categories. Det enkleste er å laste ned illustrasjonen under, laste den opp i mediabiblioteket ditt i WordPress og legge inn URL’en i RSS Multi-importer. Alternativt kan du bruke URL’en til bildet under (klikk på bildet og kopier adressen i nettleserens adressefelt).

Bokanbefalinger-forsidedummy3

Last ned denne illustrasjonen og legg inn i RSS Multi-Importer

 

 

 

 

 

 

 

 


Shortcode Settings

Når du er ferdig med å koble RSS-lenkene til hver sin kategori kan du puste lett ut før du velger fanekortet Shortcode Settings. Her er det du gjør dine individuelle innstillinger for hvordan lenkene skal vises fram på nettsiden din. Her gjør du lurt i å prøve og feile deg frem til det resultatet du selv er mest fornøyd med, men for enkelhets skyld tar jeg her med hvordan våre innstillinger ser ut:

RSSettings1

 

 

 

RSSettings2

Klargjøre sider til RSS-lenkene og bruke Shortcodes

Etter at du har lagret innstillingene dine i RSS Multi-Importer er du godt over halvveis til snart å kunne vise Bokanbefalinger på WordPress-nettstedet ditt. Nå må du lage egne sider til hver av RSS-lenkene/Kategoriene. Velg Sider>Legg til ny fra WP-kontrollpanelet. Deretter setter du inn Shortcoden fra RSS Multi-importer. Redigeringsvinduet for den nye siden du har opprettet vil da se omtrent slik ut:

RSS Shortcode

Eksempel på hvor du limer inn Shortcodes fra RSS Multi-Importer på en side i WordPress.

 

  Les flere bokanbefalinger

Om du vil gi folk muligheten til å lese flere bokanbefalinger, kan du legge en lenke til Bokanbefalinger under Shortcoden. Vi syntes det så penest ut nede til høyre, slik som her:

LesflereBokanbefalinger

For å få til dette velger du fanekortet Tekst i sidens redigeringsvindu. Der legger du inn html slik som du ser her:
lesmerHTML

Da gjenstår det bare for oss å ønske lykke til!

Translate »