I går lanserte fylkesråd for helse, kultur og næring i Troms, Willy Ørnebakk (Ap) 14 nye Webløft-nettsider i Troms fylke. Troms fylkesbibliotek har sammen med de kommunale bibliotekene gjort en stor og viktig innsats for sin region med dette arbeidet. Ekstra interessant for Webløfts del er Troms’ valg om å bruke en såkalt Multi-site-løsning med Webløft i bunn.

Lanseringen av alle de nye nettsidene gikk for seg i Kvæfjord kommune sørvest i Troms. I Kvæfjord bor det omkring 3000 innbyggere, og kommunen fungerer således som et godt eksempel på hvorfor Webløft gjør en forskjell. Kvæfjord kommer nå til å ha like bra nettsider som det være seg Bærum, Skien eller Kristiansand. Takket være Webløft, men aller mest takket være Troms fylkesbibliotek som har ledet og gjennomført dette store løftet på nettsidefronten i Troms fylke.Helt rått, vi gratulerer!

Multisite

Som nevnt har Troms valgt å bruke en Multisite-versjon av WordPress. Dette innebærer at de bruker Webløft på stort sett samme måte som alle andre, men at alle de 14 biblitopekene er nøstet tettere sammen ved at det kun er én WordPress-installasjon på serveren. For likevel å kunne operere med unike nettadresser og admin-muligheter for det enkelte bibliotek er multisite-installasjonen noe mer kompleks, med flere brukernivåer å forholde seg til. Super-administratoren har tilgang til alle biblitoek.nettsidene, mens administratorene kun har tilgang på sin egen side, f.eks. Fordelen er at det er enklere å holde sidene oppdatert og ha mer kontroll på både design, innhold og funksjonalitet. Det skal i alle fall bli veldig spennende å se hvilke erfaringer Troms gjør seg med denne løsningen, ettersom den helt sikkert blir aktuell for flere på sikt. Allerede nå vet vi blant annet at bibliotekene i Vestfold går sammen om en WordPress multisite, og da vil nok Troms helt sikkert kunne komme noen gode tips underveis.

 

Dette sa fylkesråden

Gratulerer til Kvæfjord bibliotek med nye og brukervennlige nettsider. Nettsidene skal gi innbyggerne i Kvæfjord enkel tilgang til litteraturtips, informasjon om arrangementer i biblioteket, søk i bibliotekets samling og oversikt over egne lån. I tillegg finner vi tilgang til e-bøker som vi kan streame eller laste rett ned på nettbrettet eller lesebrettet. Noe som passer fint for oss som skal ut og reise i sommer. På denne måten kan vi alltid ha med oss biblioteket i lomma.

De nye nettsidene hadde ikke vært mulig å realisere hvis det ikke hadde blitt gjennomført gjennom et felles løft for fylket. 18 kommuner takket ja til å bli med og i dag er 14 av disse nettsidene tilgjengelige for publikum. Nettsidene er knyttet sammen og har noen felles tjenester og felles arrangementskalender slik at det enkelte bibliotek også kan vise arrangementer som foregår i nabokommunen hvis dette er ønskelig. Dette bidrar og synliggjør regionale samarbeid som flere bibliotek inngår i. De nye nettsidene samarbeider også med et nasjonalt prosjekt om biblioteknettsider, prosjektet Webløft, som er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Folkebiblioteket skal være veiviser og møtested for informasjon, inspirasjon og mangfold, ikke bare i det fysiske biblioteket, men også på nett. De siste årene har det i Troms blitt gjennomført flere større utviklingsprosjekt der biblioteka har økt sin arrangementsvirksomhet og utviklet sine tjenester for brukerne i de ulike kommunene. For å få fullt utbytte av tjenestene trengs det en skreddersydd arena for digital formidling av litteratur og kunnskap. Gjennom å bygge opp gode, digitale bibliotektjenester kan vi sikre befolkningen et stabilt og godt tilbud uansett hvor man bor.

Her finner du oversikt over alle Webløft-bibliotekene i Troms

Her finner du oversikt over alle Webløft-bibliotekene i Troms

 

 

Translate »