WLkatalogsoekFra nå av kan lånerne søke i katalogen uten å bli sendt vekk fra nettsiden din og over i biblioteksystemets web-visning av trefflisten. Vi vet fra analyse av bibliotekenes besøksstatistikk at hovedandelen av trafikken vår starter med et søk i katalogen. Derfor er dette en god dag for alle som ønsker å bestemme selv over hvordan lånerne opplever nettsidene deres. Katalogsøket markerer også slutten på de ustabile html-kodesnuttene vi har måttet bruke til nå. Hurra!

Bibliotekene som kontakter oss stiller gjerne disse to fornuftige spørsmålene:
1) Kan jeg få nettside?
2) Er katalogsøket integrert i nettsidene?

Fra i dag av er svaret JA på begge to.

Integrerte katalogsøk har eksistert på markedet en stund allerede, dog ikke for WordPress-nettsider, og i alle fall ikke fritt tilgjengelig. Dette har vi nå bøtet på gjennom utviklingen av vår splitter nye WordPress-utvidelse “ILS Search by Webloft” (WL Katalogsøk) som ligger fritt tilgjengelig på WordPress.org. Dersom du stusser over at vi også har gitt katalogsøket et engelsk navn er det lett å forklare: vi ser dette som et bidrag til hele det internasjonale bibliotekfeltet. Med vår åpne kildekode som grunnlag kan alle biblioteksystem med SRU hektes på katalogsøket vårt.

WL Katalogsøk har forøvrig sin opprinnelse i et tidligere Open Source-prosjekt ved Buskerud fylkesbibliotek kalt Glitre. Dette prosjektet ble i likhet med Webløft delfinansiert av Nasjonalbibliotekets prosjekt- og utviklingsmidler. Med dagens lansering viser vi hvor fornuftig det er for det offentlige å satse på Open Source.

Ett søk – mange biblioteksystemer

Katalogsøket henter data fra biblioteksystemene ved hjelp av søkeprotokollen SRU (Search/Retrieve by URL) og kan foreløpig brukes av bibliotek med følgende biblioteksystemer

  • Bibliofil
  • Tidemann
  • Koha
  • Bibsys

I tillegg er det på sin plass å nevne at WL Katalogsøk også gjør oppslag i Bokhylla.no og supplerer trefflistene med online-versjoner av katalogpostene når de finnes.

Jada, Mikromarc mangler åpenbart på denne listen. Vi har vært i dialog med Bibliotekenes IT-senter underveis i hele utviklingsperioden for WL Katalogsøk, og de vil bli inkludert i WL Katalogsøk så fort de kan tilby SRU til sine kunder.

Flere kataloger, ingen hindring

Stadig flere bibliotek velger å gå sammen om felles nettsider. Da er det viktig å gi lånerne mulighet til å søke i de forskjellige bibliotekenes kataloger, uavhengig av hvilket biblioteksystem det enkelte bibliotek bruker. Dette gjør du enkelt ved bruk av WL Katalogsøk-widgeten som følger med. Der velger du hvilket bibliotek søkeboksen skal gjelde for, og på hvilken underside trefflisten og katalogpostene skal vises. Du kan òg skille mellom hvilket bibliotek katalogsøket skal utføres i ved å legge bibliotekets unike biblioteknummer inn i kort-koden som brukes for å plassere søket på nettsiden. For eksempel bruker vi kortkoden ‘[wl-ils mittbibliotek=2021900]’ for å gjøre søk i Bærum bibliotek. Liste over alle norske biblioteknumre er tilgjengelig direkte via WL katalogsøk.

Kommende funksjonalitet

Vi velger å gjøre en soft-lansering  i dag. Det betyr at det er fullt av tilleggsfunksjonalitet som vil komme etterhvert. Øverst på agendaen står å få på plass et responsivt design for å sikre lånerne en god opplevelse på mobil og nettbrett. Denne viktige jobben er vi allerede i gang med. Videre skal vi få på plass en enda tettere integrering av treff i Nasjonalbibliotekets tjeneste Bokhylla.no. I dag viser WL katalogsøk lånerne det om boka de har søkt etter også finnes i Bokhylla. I neste utviklingstrinn skal WL Katalogsøk kunne berike bibliotekkatalogene istedenfor kun å fungere som et supplement når det finnes poster i katalogen. Dermed vil mange små bibliotekkataloger i Norge bli betraktelig større, ettersom Bokhylla vil være integrert i WL Katalogsøks treffliste. Vi er forøvrig alltid lydhøre når det kommer til videreutvikling. Har du gode forslag til ny funksjonalitet eller kommentarer til produktet slik det foreligger i dag, ikke nøl med å spille dem inn til oss!

 Bli gjerne med!

Utvidelsen er designet og utviklet av Bibliotekarens beste venn på bestilling fra Webløft – bibliotekenes egen nettløsning. All kode og design er åpent lisensiert med Gnu General Public License 3 og kan sågår hackes og tweakes etter eget forgodtbefinnende. Velkommen skal du være!

For å teste ut søket slik det oppleves for lånerne, klikk deg til eksportsiden vår.

For å lære deg å installere og bruke utvidelsen på egne sider, se vår instruksjons-film her.

Du kan laste ned utvidelsen fra WordPress.org her.

Koden finner du enten ved å laste ned utvidelsen fra WordPress.org og hente frem koden derfra, eller på github.

Hvis ditt bibliotek er nysgjerrige på å prøve ut Webløft setter vi gjerne opp en testside for dere. Det er gratis og helt uten forpliktelser- Bruk kontaktinformasjonen du finner her, så snakkes vi!

 

 

 

Translate »