Generell intro om wordpress og gutenberg-blokker

En «blokk» i Gutenberg er en kodebit med forhåndsformatert innhold – det kan være en overskriftstype, et avsnitt med tekst, bilder eller annet innhold. Du kan enkelt flytte disse blokkene rundt i redigeringsvinduet, og det eneste der som IKKE er en blokk, er tittelen på siden.

 Det følger med ganske mange slike blokker som standard i wordpress, og i webløft-løsningen følger det i tillegg med endel blokker som er spesiallaget for webløft og bibliotekenes behov. Disse finner du en liste over her, med mer detaljert informasjon og bruksanvisninger.

I adminområdet finner du endel forskjellige elementer: 

Hvis vi starter på toppen finner du først «admin-verktøylinja». Denne får du opp på alle sider når du er logget inn i wp-admin. Det er også mulig å skru den av inne i profilen din (Brukere -> profil) hvis du vil se hvordan sidene ser ut for ikke-innloggede brukere, men inne i wp-admin vil den alltid vises.

Når du er inne i wp-admin finner du i tillegg alltid venstremenyen, med endel forskjellige valg.

Hvis du går inn for å redigere elller legge til et boktips, en nyhet/innlegg eller en side får du opp et redigeringsvindu. Dette vil variere litt avhengig av hva du redigerer, men stort sett er de ganske like. Til høyre for dette finner du endel forskjellige paneler med verktøy og innstillinger, både for hele siden, og for enkeltvise blokker.

Øverst i redigeringsvinduet finner du tittelen. Dette er altså det eneste av innholdet som IKKE er en blokk.

Det finnes mange gode ressurser om Gutenberg på nettet, her finner du noen gode steder å starte:

Astra har en god guide her

En annen god guide fra Kinsta

Og et par – av mange – videoer: